Geschiedenis

1946-2011

Weider
De Internationale Federatie van Bodybuilding en Fitness (IFBB) is opgericht in 1946 in Montreal door de broers Ben en Joe Weider. De twee oprichtende landen waren Canada en de Verenigde Staten van Amerika. In de volgende 60 jaar groeide de IFBB verder uit tot het huidige aantal van 199 landen (2018).
 
In 2006, na een succesvol voorzitterschap van 60 jaar, heeft Ben Weider het voorzitterschap van de IFBB overgedragen en dr. Rafael Santonja uit Spanje werd tot voorzitter verkozen.
 
In 1971 werd de IFBB lid van de Algemene Vereniging van Internationale Sport Bonden (GAISF). In 1981 nam de IFBB deel aan de eerste Wereldspelen als oprichtend lid van de Internationale Wereld Spelen Bond (IWGA). De IFBB werkt ook samen met de Internationale Raad van Sport Wetenschappen en Fysieke Educatie (ICSSPE), het Internationaal Pierre de Coubertin Comité en de Internationale Sport Pers Bond (AISP).

Werelderkenning

De IFBB is erkend door het Olympisch Comité van Azië (OCA) en het Hoofd Comité van Sport in Afrika. De IFBB is ook erkend door ongeveer 90 Nationale Olympische Comités. De IFBB neemt deel aan de volgende Regionale Spelen, die erkend worden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC): Zuidoost Aziatische Spelen, Aziatische Spelen, Centraal Amerikaanse en Caribische Spelen, Arabische Spelen, Zuid Pacifische Spelen en Afrikaanse Spelen.

Groei, anti-doping en bekendheden

De IFBB heeft het reglement van het Wereld Anti –Doping Bureau (WADA) ondertekend. De IFBB promoot een gezonde levensstijl en ontmoedigt actief het gebruik van alcohol, tabak en drugs. De IFBB organiseert wedstrijden op nationaal en internationaal niveau voor junioren, senioren en masters in mannen en vrouwen bodybuilding, klassiek bodybuilding voor mannen, fitness voor mannen en vrouwen en body fitness voor vrouwen. Er worden ook wedstrijden georganiseerd op continentaal, regionaal en nationaal niveau. In verschilllende landen zijn ook wedstrijden voor deelname van rolstoel atleten.De IFBB heeft vele sterren met een opvallende fysiek voortgebracht, waarvan de bekendste Lou Ferrigno (de “incredible Hulk”) en gouverneur Arnold Schwarzenegger (de “Terminator”) zijn. De IFBB is een international bestuurslichaam zonder winstoogmerk met een democratisch gekozen raad van bestuur. De IFBB komt jaarlijks bij elkaar bij zijn Internationaal Congres, gehouden tijdens de Wereld Amateur Bodybuilding kampioenschappen voor mannen.
De geschiedenis gaat door…

IFBB nu

ifbb 2015

Internationale voorzitter: dr. Rafael Santonja, Spanje, gekozen tijdens het internationale IFBB congres in 2006 in Ostrava, Tsjechië en herkozen in 2010 Baku, Azerbaijan.

Vertegenwoordigt 199 lidstaten (2018) en is de zesde grootste internationale sportbond ter wereld. Omvat o.a. deze zeven  competitieve sporten: mannen bodybuilding, vrouwen bodybuilding, mannen fitness, vrouwen fitness, klassiek bodybuilding voor mannen, body fitness voor vrouwen, bikini fitness en kinder fitness.

Organiseert meer dan 1000 lokale, internationale, subcontinentale en wereldkampioenschappen per jaar. Volgens de statistieken trainen meer dan 100 miljoen mensen regelmatig in sportscholen of fitnesscentra in vijf continenten. IFBB heeft de uitzendrechten van de wereld en grote continentale kampioenschappen, direct uitgezonden door Eurovisie aan al de grote tv-bedrijven wereldwijd.

De website www.ifbb.com wordt iedere maand door meer dan 15 miljoen mensen wereldwijd bezocht. Als wereldwijde autoriteit op het gebied van gewichttraining heeft de IFBB een uitgebreid educatief cursus programma, dat voorziet in gekwalificeerde certificatie voor bodybuilding, fitness, gezondheid en sport gerelateerde individuen met zowel academische als professionele achtergronden.

IFBB in Nederland is NBBF


In Nederland is IFBB Nederland (Nederlandse Body Building en Fitness Bond) reeds meer dan 30 jaar aangesloten bij de IFBB. Jaarlijks organiseert IFBB Nederland verschillende Fitness- en BodyBuildingwedstrijden, zoals o.a. het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen A/B/en C wedstrijden. C wedstrijd voor beginners en oplopend tot de A categorie, waartoe de Nederlandse topatleten behoren. Nederland heeft vele nationale en internationale succesvolle bodybuilders/fitness atleten gekend, zoals bv Juliette Bergmann (Ms.Olympia), Erika Mes, Berry de Mey en Roellie Winklaar. Recentelijk is bekend geworden dat er meer dan 2 miljoen Nederlanders actief zijn met Fitness en Bodybuilding training , hieruit blijkt de stijgende populariteit van deze trainingsvorm.

IFBB Nederland zendt ook jaarlijks deelnemers uit naar o.a. de Europese en Wereldkampioenschappen, de Arnold Classic amateurs, diverse Internationale amateur Grand Prix’s, de amateur Mr. Olympia en 4- jaarlijks de World Games.

IFBB Nederland is aangesloten bij de wereldbond IFBB en werkt ook samen met Belgie en Luxemburg in de IFBB Benelux.