Kwalificaties & Klassen

Wedstrijden

De NBBF organiseert op jaarbasis negen wedstrijden. Een aantal organiseren we zelf en een aantal in samenwerking met een onder auspiciën partner.

De volgende wedstrijden vinden plaats onder de vlag van de NBBF (klik op wedstrijdnaam voor details en inschrjving):

–   Juliette Bergmann Cup voor C atleten
–   Isala Cup voor C atleten
–   Open Rotterdamse voor B atleten
–   Nederlandse Kampioenschappen voor A atleten
–   Golds Gym Classic voor C atleten
–   Notorious Cup voor D en C atleten
–   Hercules voor B atleten
–   Juliette Bergmann Grand Prix voor A atleten
–   Lichtstad Open voor D en C atleten

Niveau’s: van beginner tot IFBB Elite Pro

Iedere atleet kan, nadat hij of zij lid is geworden van de NBBF, inschrijven voor de D of  C-wedstrijd.

D is het absolute beginners niveau. We doelen hier op atleten die nog maar net trainen en nog een echte beginners fysiek hebben en nog nooit een wedstrijd hebben gedaan.
 
C is ook beginners niveau maar hieronder vallen ook atleten die reeds hebben deelgenomen aan een NBBF-wedstrijd. De deelnemers aan een C-wedstrijd kunnen ook al een meer gevorderde fysiek hebben. Het gaat wel altijd om beginnende atleten. Wanneer je in de top 3 eindigt van een C-wedstrijd win je het recht tot deelname aan een B-wedstrijd. De enige twee wedstrijden op B-niveau zijn de Open Rotterdamse Kampioenschappen en de Hercules.
 
Haal je de top 5 op een B-wedstrijd mag je deelnemen aan een A-wedstrijd.

Atleten die op de NK of GP hebben gestaan kunnen in overleg met het bestuur deelnemen aan internationale wedstrijden van de IFBB.
Atleten die internationale successen behalen kunnen deelnemen aan de IFBB-elite wedstrijden alwaar mooie geldprijzen te winnen zijn.
De atleten die topresultaten behalen op pro qualifiers van de IFBB Amateur tak kunnen een Elite Pro Card behalen.

Regels

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden van de NBBF moet je een geldige wedstrijdlicentie hebben van de NBBF. Net als bij andere sportbonden zoals o.a. de KNVB en KNSB is het niet toegestaan om als lid van de NBBF/IFBB-deel te nemen aan wedstrijden van een andere organisatie. Daarnaast zijn er duidelijk omschreven richtlijnen alwaar je op het gebied van fysiek en poseren aan moet voldoen.

Bij de NBBF staat Symmetrie centraal. Afhankelijk van de klasse waarin je staat wordt vervolgens gekeken naar Conditionering en Hardheid. Naarmate je op hoger niveau gaat meedoen wordt ook de Presentatie steeds belangrijker.
 

Lid worden van de bond

Om je te kunnen inschrijven voor deelname aan een door de NBBF / IFBB Nederland georganiseerde wedstrijd moet je eerst een wedstrijdlicentie aanschaffen van de bond. Deze licentie is steeds één kalenderjaar geldig (01-01 t/m 31/12) en dient dus jaarlijks vernieuwd te worden.

Koop nu de wedstrijdlicentie, klik hier.
 

Inschrijven voor wedstrijden

Wanneer je een geldige wedstrijdlicentie hebt, kun je je vervolgens inschrijven voor één of meerdere door de NBBF / IFBB Nederland georganiseerde wedstrijden.

Ga naar ‘wedstrijd inschrijven‘ en kies voor welke wedstrijd je wilt inschrijven.
 

Aanvraag deelname internationale wedstrijd

A-atleten die hebben deelgenomen aan het NBBF Nederlands Kampioenschap of de Juliette Bergmann Grand Prix kunnen een verzoek indienen voor deelname aan een internationale wedstrijd. Stuur je mail met het verzoek naar:
juliettebergmann@ifbbnederland.nl
 

NBBF / IFBB poseerclinics

De NBBF organiseert ieder jaar meerdere poseerclinics voor haar leden. Deze clinics worden gegeven door de NBBF / IFBB-bondscoaches ondersteund door een selectie nederlandse topatleten.  Voor NBBF / IFBB leden zijn deze poseerclinics gratis.

Houdt deze website in de gaten voor het laatste nieuws over waar en wanneer de volgende poseerclinic gehouden wordt.
 

Alle Categorieën / Klassen / Disciplines op alfabetische volgorde:

Bikini Fitness
Body Fitness
Bodybuilding
Classic Bodybuilding
Classic Physique
Fitness Dames / Heren
Fitmodel Dames / Heren
Kinder Fitness
Men’s Physique
Mixed Pairs
Muscular Men’s Physique
Wellness
Women’s Physique

Dames

Dames categorieën

Dames Fit Model
Dames Bikini Fitness
Dames Bodyfitness
Dames Wellness Fitness
Dames Physique
Dames Fitness

Dames uitleg per klasse

1. Dames Fit Model, zie de internationale regels voor deze klasse:

Women’s Fit Model Rules (2017)

2. Dames Bikini Fitness
Deze categorie is geïntroduceerd in 2011 en is bedoeld voor vrouwen die hun lichaam in vorm houden en gezond eten. Algehele lichaamslijnen, balans en verhoudingen, lichaamstoon en een gezond uiterlijk worden in overweging genomen. Krachttraining met hoge intensiteit en harde, magere spieren zijn niet nodig. De nadruk ligt op een goed gevormd, passend, gezond en aantrekkelijk uiterlijk, vergelijkbaar met dat van modellen.

Deelnemers worden beoordeeld in twee ronden, met een tweedelige bikini en hoge hakken. In beide ronden worden kwartdraaiingen, inclusief voor-, achter- en beide zijden uitgevoerd. Ook begint de laatste ronde met “I-walking”, waardoor elke deelnemer de kans krijgt om haar lichaam en charme te presenteren.

Deze wedstrijd begon met één open klasse en – vanwege de extreme populariteit – tegenwoordig uitgebreid tot acht lichaamshoogtecategorieën: 158 cm, 160 cm, 162 cm, 164 cm, 166 cm, 169cm, 172 cm en meer dan 172 cm.

Women-Bikini-Fitness-Rules-2019
bikini-sizes-and-shoes-during-games-do+don’t-in-pictures-ifbb

3. Dames Bodyfitness
Bodyfitness werd door de IFBB in 2002 geïmplementeerd om een ​​kans te geven om te strijden voor een grote groep goed gevormde vrouwen zonder de routinematige rondes, alleen de lichaamsbouw. Deze formule is nuttig gebleken en het aantal deelnemende concurrenten neemt elk jaar toe. Later creëerde IFBB voor hen de mogelijkheid om hun figuur in beweging te zetten tijdens een korte individuele presentatie op het podium genaamd “I-walking”.

Momenteel zijn er twee rondes van kwartdraaien in bikini van hun keuze en klassieke stiletto pump van elke kleur. Aan het begin van Ronde 2 (finales) voeren top 6-deelnemers individuele “I-walking” presentaties uit en vervolgens kwartdraaien als groep.

In alle rondes moeten juryleden de algehele atletische uitstraling van het lichaam beoordelen, rekening houdend met symmetrisch ontwikkelde lichaamsbouw, spiertonus en vorm, met een kleine hoeveelheid lichaamsvet, evenals het haar, make-up en de individuele presentatiestijl, inclusief persoonlijk vertrouwen , evenwicht en gratie. Deze sportdiscipline staat wijd open voor alle goed gevormde vrouwen die trainen in de fitnesscentra en het gezonde sportdieet volgen. En ze profiteren ervan! Net als in fitness worden subscores uit de laatste ronde gebruikt om het uiteindelijke totaal en plaatsen te krijgen. Er zijn vier lichaamshoogteklassen: 158 cm, 163 cm, 168 cm en meer dan 168 cm.

Womens-Bodyfitness-Rules-2019

4. Dames Wellness Fitness
De Wellness Fitness-divisie is bedoeld voor vrouwen die een spierlichaam verkiezen zonder spierafscheiding, atletisch en esthetisch, met een grotere lichaamsmassa dan in Bikini Fitness. Vanuit dit oogpunt is Wellness Fitness ergens tussen Bikini Fitness en Women’s Physique geplaatst.

Het beoordelen van de lichaamsbouw, het beoordelen van criteria en rondes zijn hetzelfde als Women’s Bikini Fitness. Concurrenten voeren kwartdraaien in alle rondes uit plus individuele “I-walking” presentatie in de finale. Verticale proporties (benen tot bovenlichaamslengte) zijn de belangrijkste factoren. Horizontale proporties (heupen en taille tot schouderbreedte) kunnen vrouwen met een beetje grotere heupen, dijen en billen bevoordelen. Er zijn vier categorieën Wellness Fitness: tot 158 cm, tot 163 cm; tot 168 cm en meer dan 168 cm.

Women’s Wellness Fitness Rules (2017)

5. Dames Physique
Deze IFBB-divisie werd begin 2013 geïntroduceerd voor vrouwen die een zwaarder bodybuilding-lichaam willen maken, maar niet extreem droog, slank en gespierd, en toch atletisch en esthetisch.

In totaal zijn er 3 rondes. In ronde 1 (halve finale) worden de lichaamsbouw en gespierdheid van de deelnemers beoordeeld tijdens kwartdraaien en vier verplichte houdingen. In de finale worden de verplichte poses en de posedown uitgevoerd in ronde 2 en een korte, 30-seconden durende routine aan de door de tegenstander gekozen muziek in ronde 3.

Deze sport bevindt zich ergens tussen Bodyfitness en voormalige Women Bodybuilding die in 2013 van de IFBB-lijst met officiële sporten is verwijderd.

Van deelnemers wordt verwacht dat ze de algehele atletische ontwikkeling van het spierstelsel presenteren, maar ook een evenwichtige en symmetrische ontwikkeling van alle spiergroepen, hun sportconditie en kwaliteit, met zichtbare scheiding.
Er zijn twee categorieën in deze divisie: tot 163 cm en meer dan 163 cm.

Womens-Physique-Rules-2019
Womens-Physique-infographics-do+don’t+clothes+excercises+judging


6. Dames Fitness
Dit concept werd geïntroduceerd door de IFBB in de vroege jaren 90, beginnend als officiële competitie in 1996 als antwoord op de toenemende vraag naar wedstrijden voor vrouwen die de voorkeur geven aan een minder gespierde, maar toch atletische en esthetisch aantrekkelijke lichaamsbouw en ook om hun lichaamsbouw te laten zien in beweging. In Women Fitness ligt de nadruk op een fraai gevormde, atletisch uitziende lichaamsbouw, beoordeeld door vier kwartdraaien en atletisch vermogen te vergelijken, beoordeeld tijdens een zeer aantrekkelijke en dynamische fitnessstijl. Momenteel zijn er twee Women’s Fitness-categorieën: tot 163 cm en meer dan 163 cm.
De juryleden zijn op zoek naar sterke punten, flexibele bewegingen, hoog tempo, technische perfectie, elegantie en gratie. Concurrenten mogen kleine rekwisieten gebruiken, geassocieerd met hun kleding.
Omdat het ook een fysieke sport is, zijn er naast deze artistieke routinieronden ook twee lichaams-evaluatieronden. In ronde 1 en 3 presteren deelnemers vier kwart bochten in bikini, waarbij de juryleden hun figuren en lichaamscontouren, lichaamsdeelvorm, lichaamsvetniveau, lichaamshardheid en spiertonus, algehele podiumpresentatie (zelfvertrouwen, evenwichtigheid, coördinatie van bewegingen) beoordelen ) evenals de algemene presentatiestijl.
Eliminaties (als er meer dan 15 atleten zijn), ronde 1 (vergelijkingen in kwartdraaiingen) en ronde 2 (90-seconden routine) worden uitgevoerd tijdens de Prejudging. In de finale voeren de zes beste concurrenten opnieuw hun poseerroutines uit (ronde 3) en vervolgens kwartdraaien (ronde 4). De subscores van deze twee laatste rondes worden samengevat om de totale en laatste plaatsen van de deelnemers te creëren.

Women-Fitness-Rules-2019

Heren

Heren categorieën

Men’s Fit Model
Men’s Fitness
Men’s Physique
Men’s Muscular Physique
Classic Bodybuilding
Classic Physique
Bodybuilding

Heren uitleg per klasse

1. Man Fit Model / Men’s Fit Model, zie de internationale regels voor deze klasse:

Mens-Fit-Model-Rules-2017

2. Man Fitness / Men’s Fitness
Deze sportdiscipline is qua structuur vergelijkbaar met Women Fitness; de lichaamsmassa is echter beperkt volgens de formules vastgesteld voor alle vier lichaamshoogtebereiken: 170 cm, 175 cm, 180 cm en meer dan 180 cm. Momenteel is er één open categorie herenfitness.

De wedstrijd omvat ook vier ronden, met de artistieke fitnessroutine in ronde 1 en ronde 3 plus kwartdraaien in ronde 2 en ronde 4. Tijdens de kwartdraaien dragen deelnemers alleen de zwembroek en beoordelen de juryleden de algehele mannelijke atletische lichaamsbouw. Positiebepalingen moeten kracht- en flexibiliteitsbewegingen, gymnastische bewegingen of andere manieren zijn om hun atletische talent en capaciteit weer te geven.
Aan het einde worden de subscores uit twee laatste ronden (ronde 3 en ronde 4) toegevoegd om de eindscores te produceren en de uiteindelijke plaatsen van de top 6-deelnemers te bereiken.

Deelnemers op plaatsen 7 tot 15 behouden alleen hun scores van de Prejudging (Ronde 1 en Ronde 2). Dit zijn echter de internationale regels. In Nederland krijgen alle deelnemers ook een 3e en 4e ronde toebedeeld.

Mens-Fitness-Rules-2019

3. Man Fysiek / Men’s Physique
In 2012 werd de afdeling Men’s Physique officieel gelanceerd als een nieuwe IFBB-sportdiscipline.

Het blijkt een zeer populaire categorie te zijn, dus heeft de IFBB het aantal heren-lichaamsbouwcategorieën verhoogd van 2 (twee) tot 6 (zes): 170 cm, 173 cm, 176 cm, 179 cm, 182 cm en meer dan 182 cm. Ze voeren twee ronden van een kwartslag uit met een korte broek naar keuze. De laatste ronde (ronde 2) begint met een korte individuele presentatie op het podium van elke deelnemer.

Het is bedoeld voor mannen die trainen met gewichten, fit blijven en een gezond, uitgebalanceerd dieet volgen, maar die de voorkeur geven aan een minder gespierd, maar toch atletisch en esthetisch lichaam.
Het zijn goed uitziende deelnemers die de juiste vorm en symmetrie vertonen, gecombineerd met enige gespierdheid en een goede algehele conditie. De atleten moeten podiumaanwezigheid en uitstraling hebben en hun persoonlijkheid en het vermogen om zichzelf op het podium met vertrouwen te presenteren, moeten zichtbaar zijn.

Mens-Physique-Rules-2019
Mens-Physique-infographics-do+don’t+presentation+clothes

4. Man Spier Fysiek / Muscular Men’s Physique
In 2016 introduceerde IFBB één open categorie met als naam ‘Muscular Men’s Physique’, bedoeld voor deelnemers met een iets grotere bespiering dan werd geaccepteerd in de reguliere herenfysica/Man Fysiek/Men’s Physique.

5. Classic Bodybuilding
Het is een versie van bodybuilding voor die mannelijke atleten die hun spieren niet willen ontwikkelen tot hun “extreme” volledige potentieel, maar de voorkeur geven aan lichtere “klassieke” lichaamsbouw.

Om de gelijke kansen voor hen te creëren, is het lichaamsgewicht van de deelnemers beperkt op basis van hun lichaamslengte, volgens de speciale IFBB-formule voor elke lichaamshoogteklasse (momenteel zijn er vijf categorieën: 168 cm, 171 cm, 175 cm, 180 cm en meer dan 180 cm).

Aangezien de spiermassa beperkt is, wordt speciale aandacht besteed aan het algehele beeld van het lichaam, lichaamsverhoudingen en lijnen, spiervorm en -conditie (dichtheid, lichaamsvet, definitie en details).

Deze waarden worden beoordeeld door de juryleden tijdens ronde 1 en 3. In ronde 2 worden, net als bij bodybuilding, vrije poseerroutines uitgevoerd op muziek van de keuze van een atleet.

Mens-Classic-Bodybuilding-Rules-2019

6. Men’s Classic Physique, zie de internationale regels voor deze klasse:

Mens-Classic-Physique-2019

7. Men’s Bodybuilding
Atleten trainen om alle lichaamsdelen en spieren te ontwikkelen tot de maximale grootte, maar in balans en harmonie. Er mogen geen “zwakke punten” of onderontwikkelde spieren zijn. Bovendien moeten ze een speciale pre-competitie trainingscyclus volgen, om het lichaamsvetniveau zo laag mogelijk te houden en het onderhuidse water te verwijderen om de kwaliteit van spieren te tonen: dichtheid, scheiding en definitie. Wie meer spierdetails kan weergeven, scoort hoger op de wedstrijd.

En de andere kwestie die moet worden beoordeeld, is het algemeen beeld van het lichaam, dat proportioneel moet worden opgebouwd. Het betekent brede schouders en smalle taille, evenals voldoende lange benen en een korter bovenlichaam.

Deze kwaliteiten worden weergegeven tijdens twee lichaams-evaluatierondes wanneer deelnemers 7 verplichte houdingen doen tijdens vergelijkingen van 3 tot 8 atleten voorgesteld door de juryleden. Atleten presteren blootsvoets, in poseerslips. Er zijn 7 categorieën lichaamsgewicht voor mannen: 65 kg; 70 kg; 75 kg; 80 kg; 90 kg; 100 kg en meer dan 100 kg.

Er is ook een routine-ronde wanneer atleten hun lichaamsbouw kunnen laten zien tijdens de 60-seconden vrije poseerroutine die wordt uitgevoerd op de muziek van hun keuze. Het is een aantrekkelijke, artistieke presentatie, inclusief verplichte en niet-verplichte houdingen en andere soorten bewegingen. Er zijn drie rondes. In elke ronde moet elke jurylid de deelnemers in rangorde plaatsen, waarbij ze individuele plaatsen van de eerste tot de laatste positie krijgen.

Mens-Bodybuilding-Rules-2019

Gemixte paren

Gemixte paren uitleg

Mixed-Pairs werd officieel erkend door de IFBB als sportdiscipline in 1983 als een gemengd paar van bodybuilding; het IFBB International Congress 2013 in Marrakech, Marokko, heeft echter de bodybuilding van vrouwen geannuleerd, dus tegenwoordig is de categorie IFBB Mixed Pairs open voor vrouwen die deelnemen aan dames physique of dames fitness of dames lichaamsfitness met mannelijke bodybuilder of mannelijke klassieke bodybuilder.

Mannen van Mixed-Pairs voeren verplichte poses op dezelfde manier uit als in Men’s Bodybuilding, terwijl vrouwen deze poses in dezelfde stijl uitvoeren als in Women’s Physique. Mannelijke deelnemers dragen dezelfde kleding zoals in Men’s Bodybuilding, vrouwelijke deelnemers dragen dezelfde kleding zoals in Women’s Physique.
Mixed Pairs-competitie bestaat uit drie rondes: ronde 1 in de halve finales (vergelijkingen) plus ronde 2 (verplichte poses) en ronde 3 (poseerroutine) in de finale.

In de categorie Mixed Pairs beoordelen juryleden de algehele lichaamsbouw van beide partners voor de mate van verhoudingen, symmetrie, spieromvang en -kwaliteit (dichtheid, scheiding) en huidtint. Het paar zal ook worden beoordeeld als een eenheid met bijzondere aandacht voor hoe goed hun individuele lichaamsbouw elkaar aanvult en hoe goed ze samen bewegen.

In de routineronde besteden juryleden bijzondere aandacht aan hoe goed elk paar hun lichaamsbouw op muziek laat zien. Juryleden zullen zoeken naar soepele, artistieke en goed gechoreografeerde routines die elk aantal poses kunnen omvatten; de verplichte houdingen moeten echter wel worden opgenomen. Het paar moet ook intermitterende pauzes opnemen om de gespierde ontwikkeling van hun lichaamsbouw weer te geven.

Mixed-Pairs-Rules-2017

Kinder fitness

Kinder fitness uitleg

Children Fitness is de enige IFBB sportdivisie die beschikbaar is voor kinderen, zonder minimumleeftijd. De maximale leeftijdsgrens is 16 jaar oud. Daarna gaan kinderen naar de junior-leeftijdsklasse. Momenteel zijn er de volgende leeftijdscategorieën voor meisjes: tot 7 jaar, tot 8 jaar, tot 9 jaar, tot 10 jaar, tot 11 jaar, tot 12, tot 13 jaar, 14-15 jaar . Categorieën van de jongens: tot 7 jaar, 8-9 jaar, 10-11 jaar, 12-13 jaar, 14-15 jaar oud.

De halve finales en de finale bestaan ​​elk uit twee rondes: fitnessroutine ronde (90 seconden) en kwartdraai-ronde. De routineronde is belangrijker omdat de resultaten worden vermenigvuldigd met 2 (twee). Juryleden beoordelen de routine met het oog op stijl, persoonlijkheid, atletische coördinatie en algemene prestaties. Juryleden zullen ook op zoek gaan naar concurrenten die kracht- en flexibiliteitsbewegingen uitvoeren, evenals gymnastische bewegingen. De routine kan aerobics, dans, gymnastiek of andere demonstraties van atletisch talent omvatten.

In de kwartdraai-ronde beoordelen juryleden het algehele uiterlijk van het lichaam, rekening houdend met het hele lichaam. Bij de beoordeling moet rekening worden gehouden met de algemene ontwikkeling van het lichaam; de presentatie van een gebalanceerde, symmetrisch ontwikkelde lichaamsbouw; de conditie van de huid en de huidtint. Te allen tijde moet de  kinddeelnemer worden bekeken met de nadruk op een “gezond, fit, goed uitziend lichaam”.

Children’s Fitness Rules (2017)