De NBBF maakt zich grote zorgen…

De NBBF maakt zich grote zorgen…

De NBBF maakt zich grote zorgen…

De afgelopen maanden werden we weer met enige regelmaat opgeschrikt door het overlijden van deelnemers aan bodybuilding- en fitnesswedstrijden.

Veel sporters lijken zich niet voldoende te realiseren wat de gevaren zijn van het in grote hoeveelheid gebruiken van bepaalde geneesmiddelen, die ze wel of niet op advies van een coach gebruiken, om het lichaam in een voor wedstrijden optimale shape te krijgen. Meestal middelen die gebruikt worden om het lichaam in korte termijn ‘wedstrijdklaar’ te krijgen door bijvoorbeeld vocht af te drijven, nog snel wat extra vet te verliezen of de spieren nog snel een boost te geven.

Dat dit zeker niet zonder gevaar is, blijkt wel uit de recente overlijdensberichten en de ‘total collapse’ van body builders en fitnessers tijdens wedstrijden en/of de voorbereidingen hierop.

Dit soort geneesmiddelen zijn bedoeld voor hartpatiënten en patiënten met diverse andere aandoeningen en zeker niet voor gezonde mensen. Ze zijn voor hen dan ook allesbehalve lichaamsvriendelijk, sporters gebruiken deze middelen vaak niet op aanraden van een arts, maar van-horen-zeggen en vaak ontbreekt de medische kennis over de consequenties die kunnen ontstaan door het gebruik van deze medicijnen. En dus vallen er doden!

Zelfs atleten die hun eerste wedstrijd doen zijn hier al mee bezig, zonder enige gezondheidscontrole of zonder rekening te houden met onderliggende afwijkingen! Houd je aan de supplementen die aangeboden worden en gebruik géén geneesmiddelen!

Het is altijd belangrijk dat je als sporter weet wat je inneemt. Als je als sporter of coach twijfels hebt over bepaalde middelen, dan kun je contact opnemen met Juliette (email: juliettebergmann@ifbbnederland.nl ) waarbij je in vertrouwen twijfels kunt bespreken.

Vertrouw niet blindelings op wat je hoort, maar onderzoek zelf via het internet de werking van die middelen.

Lees hierover ook onderstaand artikel van Jim Lensveld en Harry de Jonge ‘Zo droog als een garnaal, zo dood als een pier’ uit ons NBBF Jaarboek van vorig jaar 2020:

Dit is een twee-pagina artikel in pdf-formaat met veel betrouwbare informatie, doe er je voordeel mee, download de pdf-file, lees hier.

IFBB Nederland

Website: