Europese Bodybuilding & Fitness Kampioenschappen

Europese Bodybuilding & Fitness Kampioenschappen

EBFF European Bodybuilding & Fitness Federation 

Door Ingrid Stewart en Jako van der Velde

Van 5 tot 9 mei werden in het Spaanse Santa Susanna de Europese Bodybuilding & Fitness Kampioenschappen georganiseerd. Nederland was vertegenwoordigd in de klassen Wellness, Bikini fitness en Bodyfitness. Onder het toeziend oog van president Juliette Bergmann, die van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in het Pavelló poliesportiu was om de atleten aan te moedigen, werden maar liefst drie medailles binnengesleept. 

De delegatie bestond uit de atleten Johanna Anore, Ruth van Bochove, Ellen Breemans, Fiona van de Hoorn, Yana Pomozybida, Jeanette Solli, Sylwia Wierzbicki en Loïs Wildschut. Als officials waren aanwezig NBBF voorzitter Juliette Bergmann, internationaal jurylid Frank van den Boom, dames bondscoach Ingrid Stewart en NBBF vice-voorzitter en internationaal en pro jurylid Jako van der Velde. 

Ondanks de relatief kleine afvaardiging van atleten deed het Nederlandse team het erg goed en behaalde een twaalfde plaats in de landencompetitie (van de 28). Ellen Breemans werd vierde in de categorie Bodyfitness over 168 cm. Jeanette Solli won twee medailles, een bronzen in de categorie Wellness tot 163 cm, en een zilveren in de open klasse Junior wellness 21-23 jaar. Yana Pomozybida won goud in de Bikini Fitness tot 162 cm. 

Verder is de NBBF een nieuw internationaal jurylid rijker, bondscoach Ingrid Stewart! Als klapper op de vuurpijl werd, op het voorafgaande congress, voorzitter Juliette Bergmann door IFBB president Rafael Santonja geëerd met een zeer prestigieuze IFBB honorary lifetime vice president titel!

Na twee moeilijke jaren voor de fitness en bodybuilding sport in Nederland, liet de NBBF in Santa Susanna zien terug te zijn, met verschillende wedstrijden in Nederland en het buitenland in het verschiet.

Ingrid Stewart was voor het eerst mee als lid van de officals delegatie en vult aan: “dit was de eerste keer dat ik als lid van het comité vrouwen ben meegegaan. Ik hoop dat ik de meiden goed heb kunnen bijstaan. We verbleven in aan ons toegewezen atletenhotel en waren van alle gemakken voorzien. Als kers op de taart heb ik ook mijn kwalificatie als international judge behaald. Wat betreft de atleten ze hebben allemaal erg hun best gedaan en hun beste shape op het podium laten zien. Het gehele niveau van het EK was enorm hoog. Op naar de volgende wedstrijd en hopelijk ook met een team heren!

IFBB Nederland

Website: