Hoera, ik ben Nederlands Kampioen! Oh nee….. toch niet helemaal.

Hoera, ik ben Nederlands Kampioen! Oh nee….. toch niet helemaal.

Er zijn op dit moment diverse Bodybuilding en Fitness organisaties in Nederland die allemaal afzonderlijk een ‘Nederlands Kampioenschap’ organiseren. Elke zichzelf respecterende tak van sport heeft echter maar één jaarlijks Nederlands Kampioenschap. Dan kun je als winnaar niet alleen trots zijn op jouw eerste plaats en word je door iedereen erkend als dé nummer één, maar het geeft je ook het recht je internationaal te presenteren, zoals op de Europese-  of Wereldkampioenschappen. Tenminste als jouw sportbond is aangesloten bij een wereldbond.

.

En daar zit ‘m nou net het probleem. Alleen de NBBF is in Nederland aangesloten bij een overkoepelende internationaal erkende organisatie, de I.F.B.B. wereldbond voor Bodybuilding en Fitness. Dan kun je dus oprecht de vraag stellen: “wat stelt een Nederlands Kampioenschap bij een andere organisatie eigenlijk voor?” Het antwoord hierop is simpelweg “zo goed als niets.” Je bent alleen winnaar van die bepaalde club, er is geen vervolg, je kunt niet in Europees of Wereldverband de strijd aangaan. Je kunt niet hogerop, hier stopt het.

Als je bijvoorbeeld als kleine voetbalclub een wereldkampioenschap organiseert, maar je bent als club niet aangesloten bij de KNVB en de Wereldvoetbalbond FIFA, dan begrijp je dat een overwinning op dat toernooi niet echt iets voorstelt. En zo is dat bij bijna iedere tak van sport hetzelfde.

.

Bovendien loop je nog het risico dat je als lid van een andere (niet erkende) sportbond niet kunt deelnemen aan wedstrijden van de officiële wereldbonden. Dus wat is de moraal van dit verhaal: De NBBF/IFBB is de enige weg naar een sportieve toekomst met de mogelijkheid tot wedstrijden op Europees- en Wereldniveau. Bovendien geeft het echt meer voldoening als je ‘de beste van de beste’ bent in plaats van ‘de beste van de rest’!

.

Rick Gommers, webmaster en dedicated follower

IFBB Nederland

Website: