Is een Olympia titel nog wel een Olympia titel?

Is een Olympia titel nog wel een Olympia titel?

Ieder topsporter in de wereld streeft naar het hoogst haalbare. Bij Bodybuilding is het hoogst haalbare de titel Miss Olympia of Mister Olympia. Vroeger was het zo dat er maar één zo’n titel per jaar aan één persoon werd uitgereikt. Dan was je de absolute top van de wereld in de gehele sport discipline. Wereldkampioen betekende dus ook echt kampioen van de héle wereld in jouw sport. En Mister en Miss Olympia waren de wereldkampioen van alle wereldkampioen-winnaars: “the best of the best”.

.

In die tijd heeft Juliette Bergmann als Nederlandse deze absolute wereldtop maar liefst 3x behaald. Drie maal de allerbeste van de hele wereld in Bodybuilding (plus twee PRO wereldkampioenschappen) was een prestatie van uitzonderlijke klasse die daarna door niemand meer is geëvenaard.

Nu horen we soms van iemand dat ie wereldkampioen of mister Olympia is ‘in zijn of haar klasse’.

 

Wat is er gebeurd?

De titel ‘Olympia’ is verkocht en vercommercialiseerd. Alles draait nu om geld en vooral hoe kan ik er als organisator nóg meer geld uithalen. Daardoor zijn er inmiddels meerdere organisaties opgericht die allemaal afzonderlijk een Olympia kampioenschap organiseren. Om mee te mogen doen met die wedstrijden moet een sporter lid zijn van die club (betaald lidmaatschap) én inschrijfgeld betalen voor deelname aan elke afzonderlijke wedstrijd. En ooh ja, als je lid bent van club A, mag je geen lid zijn van club B. Anders wordt je uitgesloten van deelname…

.

Daarnaast zijn er ontelbare nieuwe Olympia klasses bijgekomen. Dit alles brengt veel geld in het laatje van organisaties. Ook zijn ‘amateur Olympia’ en ‘professional Olympia’ titels bedacht waardoor je nu bijv. Miss Olympia amateur kunt zijn in één van de ruim 10 verschillende klasses.

.

Als je dat optelt worden er per jaar op dit moment ruim 80 (!) verschillende ‘Olympia’ titels uitgereikt. Dat slaat natuurlijk nergens op, want uiteindelijk kan er maar één de beste zijn. En die ene was ooit in de vrouwenafdeling Miss Olympia Juliette Bergmann, voorzitter van IFBB Nederland.

3x Miss Olympia & 2x Pro World Champion!

3x Miss Olympia & 2x Pro World Champion!

.

Wat is het nog waard?

Je kunt dus terecht de vraag stellen wat heden ten dage een ‘Olympia’-titel nog waard is. De titel is volledig verschraald en zeer ondoorzichtig  geworden. Want uiteindelijk ben je alleen maar kampioen van organisatie A, van de amateurs of de profs en enkel van één soort klasse. Dan kun je toch niet meer met goed fatsoen praten over een ‘best-of-best wereldkampioen’.

 

Die ooit felbegeerde en allesomvattende ‘Olympia’-titel heeft zijn glans nu grotendeels verloren. Daarom zijn de winnaars uit die ‘goede oude tijd’ toch wel de echte helden. Juliette Bergmann is zo’n unieke heldin, want zij veroverde de absolute top met de meeste titels ooit wereldwijd behaald. Geen enkele vrouwelijke atlete heeft dat ooit na haar gepresteerd. Dat is ook één van de redenen waarom Juliette erelid is van de World IFBB  Organisation. De eerste én nog steeds met afstand de grootste Bodybuilding Bond ter wereld. Juliette zit in het wereldbestuur dat haar werk vanuit Spanje doet. Zij wordt internationaal erkend door alle organisaties en clubs en houdt de vinger aan de pols voor wat betreft organisatie, nieuwe ontwikkelingen, gezondheid en doping.

 

Wist u dat

Wist u dat bij ALLE wedstrijden waar Juliette aan deelnam, stuk voor stuk dopingscontroles werden uitgevoerd. Dat is nu wel anders! De controle in het PRO gebeuren is een lachertje geworden, omdat het uiteindelijk om geld gaat. En geld heeft in de basis niets te maken met fitness of met gezondheidsrisico’s. Koste wat kost wil men kampioen worden en of dat mét of zónder ‘verboden middelen’ gaat, interesseert organisaties nauwelijks meer. Er zijn danook al gevallen bekend waar dit tot blijvende fysieke en mentale schade heeft geleid, zelfs tot aan de dood toe, recent nog een aantal keren…

.

Terug naar ‘echte’ Olympia winnaars

Ik begrijp dat IFBB Nederland deze ontwikkeling met lede ogen aanziet en zich wil inzetten om in deze wirwar van organisaties, klassen en titels weer terug te komen tot één allesomvattend wereldkampioenschap voor amateurs en professionals per klasse, dus met ‘echte Olympia-winnaars’. Want dat verdienen de sporters die er dagelijks al hun energie en enthousiasme insteken.

Collage van slechts een paar Mister Olympia Amateur winnaars in 2018

Collage van slechts een paar Mister Olympia Amateur winnaars in 2018

Rick Gommers, webmaster IFBB Nederland en dedicated follower

IFBB Nederland

Website: